07-05-2017 ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

7 Μαίου 2017

Διάσχιση

Φαράγγι Τιμίου Προδρόμου



Βαθμός Δυσκολίας  : Β+
Συντονιστές : Καραμανίδης Γιώργος, Μπαντέκας Στέλιος, Αλεξάνδρου Βασίλειος

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο πρώην Φυλάκιο Άρτεμις, στο δρόμο για Άνω και Κάτω Βροντού Σερρών, από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας. Αφού δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και ετοιμαστούμε θα αρχίσουμε το περπάτημα για να καταλήξουμε στο εντυπωσιακό μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου.

Μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή 13 περίπου χλμ. κατά μήκος του Διαβολορέματος με 11 πανέμορφα πέτρινα γεφύρια που θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να γίνει. Η μοναδική ομάδα που θα γίνει θα ακολουθήσει το μονοπάτι συντεταγμένα.

 

Το βορεινό τμήμα του Μενοικίου κόβεται στα δυο από ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου (από την ομώνυμη Μονή που είναι κτισμένη λίγο πριν από την έξοδό του από το βουνό). Στον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχει ένα ρέμα συνεχούς ροής. Πηγάζει από τα Όρη της Ανω Βροντούς, τα διασχίζει με το όνομα Διαβολόρεμα και συνεχίζει μέσα από το Μενοίκιο με το όνομα Κοκκινόρεμα.Οι πλαγιές του φαραγγιού είναι πολύ απότομες. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχει πλούσια παρόχθια βλάστηση (σκλήθρα, ιτιές και πλατάνια). Το φαράγγι παλιότερα εξυπηρετούσε ως πέρασμα προς την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Η επίσκεψη, πέρα από την οικολογική αξία της, είναι ενδιαφέρουσα και για τα εντυπωσιακά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια. Πάνω στην πορεία συναντάμε και το ερειπωμένο χωριό Λάκκος. Ενός ιστορικού και μαρτυρικού χωριού, με ρίζες στην βυζαντινή εποχή, του οποίου οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν από τους βορείους γείτονες, το 1944 να το εγκαταλείψουν και να απομακρυνθούν βιαίως απ΄αυτό.

 

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Στην έξοδο του φαραγγιού του Τιμίου Προδρόμου, βρίσκεται κτισμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ιδρύθηκε περίπου το 1270 μ.Χ. από το Σερραίο Ιωαννίκιο, ιερομόναχο του Αγίου Όρους. Το έτος 1332 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζινός την ανακήρυξε με Χρυσόβουλο Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Από το έτος 1457 μέχρι το 1462, μόνασε ο Γεννάδιος ο Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Πόλης, όπου και ετάφη μετά το θάνατό του. Η μονή έχει καταστραφεί και ξανακτίσθηκε αρκετές φορές. Τελευταία φορά καταστράφηκε από τους Βουλγάρους και ερημώθηκε μέχρι το 1986, οπότε επαναλειτούργησε ως Γυναικείο Κοινόβιο και άρχισε η αναστήλωση των ερειπωμένων μνημειακών κτισμάτων της. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου. Η συνεισφορά της Ι. Μονής στα χρόνια της τουρκοκρατίας, για τη διάσωση της θρησκείας, αλλά και για τη διάδοση των γραμμάτων, με τη λειτουργία επί 300 χρόνια πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής, ήταν καθοριστική. Στη Μονή υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, από τις πιο ενδιαφέρουσες στη χώρα μας, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες του 1630. Το τέμπλο της από ξύλο καρυδιάς κατασκευάσθηκε το 1804 .

 

Αναχώρηση αργά το απόγευμα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη μετά τις 20:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγω της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών. Λόγω της βλάστησης δεν ενδείκνυνται οι βερμούδες.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

 

Κόστος συμμετοχής: Μέλη 13 ευρώ, άνεργοι-φοιτητές 10 ευρώ.

 

Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια , μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια, γκέτες καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

 

Τα πέτρινα γεφύρια στο Φαράγγι του Τίμιου Προδρόμου Οι ονομασίες τους: • διαβολογέφυρο • μικρό γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά • μεγάλο γεφύρι στην περιοχή Ουζουντζά, • το γεφύρι βόρεια του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι κάτω από την εκκλησία του χωριού Λάκκος, • το γεφύρι πάνω από την Αγία Παρασκευή και • η υδατογέφυρα της πηγής • το γεφύρι πριν από την Μονή Τιμίου Προδρόμου