28-2-2016 ΠΙΕΡΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ


ΠΙΕΡΙΑ, ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΓΟΙ

Καταφύγιο Άνω Μηλιάς-κορυφή Πέντε Πύργοι

Μια εξόρμηση κατάλληλη και για αρχάριους.
Αναχώρηση από Τσιμισκή και Καρ. Ντηλ. στις 08:00 π.μ. με προορισμό το καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης στην Άνω Μηλιά Πιερίας.
Άφιξη μετά από 1,5 ώρα περίπου.
Εκεί θα χωριστούμε σε δύο ομάδες:

Η Α΄ ομάδα με συντονιστή το Βασίλη Τορέγα  θα ξεκινήσει τη πορεία (βαθμός δυσκολίας Α΄) από το καταφύγιο μέσω δασικού δρόμου με προορισμό τα δύο μνημεία του που υπάρχουν μέσα στο δάσος και μας θυμίζουν τη τραγωδία του δυστυχήματος του Γιάκοβλεφ στις 17 Δεκ. 1997 στη θέση Ντίτσιος. Εκεί θα φτάσουμε μετά από 1,5 με 2 ώρες περίπου. Μικρή στάση για ξεκούραση και από διαφορετικό δρόμο ξεκινάμε την επιστροφή  για το καταφύγιο. Μετά από 1 ώρα περίπου συναντάμε το μονοπάτι που κατεβαίνει από τους Πέντε Πύργους και μέσω αυτού και μετά από 1 ώρα περίπου φτάνουμε στο καταφύγιο.
Συνολική διάρκεια πορείας 3,5-4 ώρες.

H Β΄ ομάδα με συντονιστές τους Γιάννη Γιακαμόζη και Νάσσο Φλώρο θα κάνουν τη κλασική διαδρομή καταφύγιο-κορυφή Πέντε Πύργοι, βαθμού δυσκολίας Β΄,   η οποία ανηφορίζει ομαλά από τα 1050μ. ως τα 1710μ. της κορυφής. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και κινείτε μέσα σε μικτό δάσος οξιάς και πεύκου. Στη κορυφή-εάν ο καιρός βοηθήσει-η θέα προς τον Όλυμπο είναι φανταστική.  Η συνολική διάρκεια της διαδρομής με την επιστροφή υπολογίζεται στις 5-5,30 ώρες. 
Στο καταφύγιο λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα για όποιον θέλει να φάει κάτι ή να πιεί κάποιο ρόφημα. 
Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη περίπου στις 17.00.

Εξοπλισμός τυπικός χειμερινός: Μπουφάν,  αδιάβροχο, σκούφος, γάντια, ισοθερμικά μπλουζάκια+ ένα έξτρα για να αλλάξουμε σε περίπτωση που ιδρώσουμε-βραχούμε, νερό, μποτάκια ορειβατικά και τα απαραίτητα σε κάθε σακίδιο, φακός, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα και ότι άλλο μας έχει μάθει ο Βασίλης Αλεξάνδρου στη παρουσίαση του που έχει προηγηθεί στα γραφεία του Συλλόγου μας.

Αντίτιμο συμμετοχής: 13€  και 10€ για άνεργους, φοιτητές.
 
Τα Πιέρια όρη είναι ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκτασή τους μοιράζεται ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας.
Τα Πιέρια είναι ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο και με χαρακτήρα. Δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του αλλά με τις όμορφες και μακριές διαδρομές του και με την ηρεμία του τοπίου. Δέχεται πολλά χιόνια το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.)
Θέση και κορυφέςΗ περιοχή των Πιερίων αποτελεί έκταση που απλώνεται στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας . Αποτελεί τη ΒΔ προέκταση του Ολύμπου με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2193 μ.). Άλλες λιγότερο ψηλές κορυφές είναι: η Τούρλα (2.104), η Αβδέλλα (2.049 μ.), ο Αρβανίτης (2.023), η Πλάκα (1.938 μ.), το Χτένι (1.791 μ.) και οι Πέντε Πύργοι (1.710 μ.).[1]
Χλωρίδα[
Τα Πιέρια είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους, κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση τους καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Είναι κατάφυτα με πλούσια και ποικίλη βλάστηση από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, μαύρων και κόκκινων πεύκων, ενώ θάμνοι και φυλλοβόλα συναντιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα.
Μυθολογία
Κατά την ελληνική μυθολογία οι εννέα Πιερίδες Μούσες, κόρες του Πιέρου και της Ευίππης, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού τόσο πολύ μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων, ώστε παρέμεναν για πάντα στην περιοχή αυτή και το μελωδικό τραγούδι τους αντηχούσε στις βουνοκορφές και στα φαράγγια μέχρις ότου νικήθηκαν σε αγώνα από τις Ελικωνιάδες Μούσες και μεταμορφώθηκαν από αυτές σε πουλιά.
Οι πρώτοι κάτοικοι
Πρώτοι κάτοικοι των βουνών αυτών ήταν οι Πίερες που κατοικούσαν στη Θράκη, αλλά, όταν εκδιώχθηκαν από τους Τημενίδες βασιλείς της Μακεδονίας, κατέφυγαν στην περιοχή που έχει λάβει από αυτούς την ονομασία της.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%8C%CF%81%CE%B7