ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ 5 ΧΙΛΟΜΕΤΡΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ 15 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

 

Ιστορικό
O Oρειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου είναι ο πρώτος, στο είδος του αγώνας, που έγινε στην Ελλάδα  στον οποίο οι αθλητές τρέχουν 41 χιλιόμετρα περίπου ακολουθώντας την κλασσική διαδρομή ανάβασης (Γκορτσιά-Σκούρτα-Οροπέδιο Μουσών-Πριόνια-Ενιπέας-Λιτόχωρο. Ο Αγώνας θεσπίσθηκε  και αγαπήθηκε από το σύνολο του ορειβατικού κόσμου της χώρας μας.
Το  1986 μια ομάδα ορειβατών-αναρριχητών του συλλόγου μας, με ανήσυχο πνεύ­μα και με επικεφαλής τον Δημήτριο Μπατάρα τότε πρόεδρο του ΕΟΣ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα της δημιουργίας μιας νέας μορφής ορειβασίας. Ενός μαραθώνιου δρόμου στο χώρο του βουνού και μάλιστα στην «κατοικία των 12 θεών», τον μυθικό Όλυμπο.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό κλασικού ανωμάλου δρόμου και ορειβασίας, προσαρ­μοσμένου στις ειδικές συνθήκες αγωνιστικής αναμέτρησης στο βουνό.
Η επί πολλά χρόνια επιτυχημένη διεξαγωγή του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη συμ­μετοχή αθλητών από όλα σχεδόν τα ορειβατικά σωματεία της χώρας καθώς και δρομέων μεγάλων αποστάσεων, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών από το εξω­τερικό.
Η σκέψη των εμπνευστών του αγώνα τότε και σήμερα του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μαραθώνιος αυτός απλά να αποτελέσει μία αθλητική αναμέτρηση ανάμεσα στις άλλες, , αλλά με αφορμή τον αγώνα να προσκαλέσει το ευρύτερο κοι­νό να συμμετάσχει σε μια μεγάλη γιορτή και να μοιραστεί μαζί με τους λάτρεις της ορειβασίας την αγάπη για το βουνό, το σεβασμό προς τη φύση και την ιδέα της κοινής προσπάθειας και της ευγενούς άμιλλας.
Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ολύμπου διεξάγεται κατά μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που διοργανώνεται από Ορειβατικό Σωματείο χωρίς οικονομικό όφελος. Εξυπηρετείται δε αποκλειστικά από εθελοντές.
 
Ο διοργανωτής του αγώνα
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΟΣΘ) ιδρύθηκε το έτος 1930 και συμπλη­ρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής και προσφοράς στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Δραστηριο­ποιείται στον χώρο της ορεινής πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης, του canyoning, του rafting, της ορεινής ποδηλασίας και της χιονοδρομίας (καταβάσεις, snowboard, ορειβατικό σκι). Διοργανώνει εξορμήσεις  κάθε Σαββατοκύριακο στη διάρκεια όλου του χρόνου σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και με απο­στολές στο εξωτερικό.
Σήμερα, αριθμώντας γύρω στα 500 ενεργά μέλη και αθλητές, διαθέτει αθλητικές ομάδες αναρρίχησης, χιονοδρομίας, χιονοσανίδας και ορειβατικής χιονοδρομίας, οι οποίες συμμετέχουν σε περιφερειακούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.
 
Ο αγώνας
Το μαγευτικό περιβάλλον του Ολύμπου ως χώρος διεξαγωγής του αγώνα αποδείχτη­κε στο πέρασμα του χρόνου εξαιρετική επιλογή. Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ιστορία που η αρχή της χάνεται στην μυθολογία  αποτελεί προορισμό πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το ξεχωρι­στό φυσικό του κάλλος, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του εδάφους, παρέχουν ιδανικές συνθήκες διεξαγωγής τόσο ενός αγώνα αντοχής, όσο και κλασικής ορειβασίας. Η ασυνήθι­στη αυτή αναμέτρηση προσελκύει σημαντικό αριθμό αθλητών αλλά και θεατών.
Οι δρομείς εκκινούν από την θέση ‘ΣΤΑΥΡΟΣ’, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του συλλόγου “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ” και τερματίζουν στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μ., μετά από μια μεγάλη υψο­μετρική διακύμανση, αφού η αφετηρία βρίσκεται στα 920 μ. και το υψηλότερο σημείο, το οροπέδιο των Μουσών, στα 2.650 μ.
Στον φετινό αγώνα θα λάβουν μέρος 400 αθλητές και η όλη προσπάθεια θα υποστηριχτεί από 150 εθελοντές και διασώστες.
Ο αγώνας τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου του οποίου έχει την ουσιαστική συμπαράσταση.

 

Χορηγοί
Υποστηρικτές