ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΟΣΘ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΟΣΘ)
είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

H αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση οδήγησαν το 1930, στη δημιουργία του Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/Thessaloniki Alpine & Ski Club), από ομάδα ρομαντικών φυσιολατρών, που σκοπό είχαν να ανακαλύψουν τα μυστικά της και να νιώσουν το μεγαλείο της.

Το 1938 ανεγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο βουνό Χορτιάτη το πρώτο καταφύγιο, σε υψόμετρο 1018 μέτρα (αργότερα το απαλλοτρίωσε ο Στρατός). Ακολουθεί η αγορά των ιδιόκτητων γραφείων στην οδό Καρόλου Ντηλ 19 και στη συνέχεια η κατασκευή τριών άλλων καταφυγίων.

1. Γραφεία-Εντευκτήρια στην οδό Καρόλου Ντηλ 19.

2. Το καταφύγιο «Δ. Μπουντόλας» στη θέση Σταυρός Ολύμπου σε υψ. 900 μ, σε απόσταση 8 χμ από το Λιτόχωρο (τηλ.2352084100)

3. Το καταφύγιο στο Σέλι Κ. Βερμίου (Σαλέ) σε υψ 1517 μ, σε απόσταση 30 χμ από τη Βέροια (2331049234)

4. Το καταφύγιο-αθλητικό Κέντρο στη Γρίτσα Λιτοχώρου το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικές ομάδες, γκρουπ ορειβατών-φυσιολατρών κλπ (τηλ 2352061406).

Τα Κτίσματα-Καταφύγια του Ε.Ο.Σ Θεσ/νίκης έχουν ανακαινισθεί και βελτιωθεί.

Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να αναγερθεί ένα νέο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ το οποίο θα προέρχεται από την κληρονομιά που άφησε το αειμνήστο μέλος μας Ιορδάνης Παπάζογλου.

Σύντομα ο Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει νέα τεχνητή ΠίσταςΑναρρίχησης η οποία σκοπό θα έχει να καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και αναρριχητών μας.

Σήμερα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης αριθμώντας περίπου 500 μέλη, διαθέτει αθλητικές ομάδες Χιονοδρομίας Καταβάσεων, Χιονοσανίδας και Ορειβατικής Χιονοδρομίας, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαθέτει στο δυναμικό του 80 αθλητές που συμμετέχουν σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες.

Επίσης διατηρεί τμήματα Αναρρίχησης και ορεινής πεζοπορίας.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού, της σύσφιξης των σχέσεων των νέων και της προώθησης του αθλητικού πνεύματος, πρωτοστατώντας πάντοτε με νέες ιδέες στο χώρο του αθλητισμού, ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει παράλληλα διεθνείς Αγώνες, καθιερωμένους ως θεσμούς, από τους οποίους οι σημαντικότεροι είναι:

• Ο Διεθνής Αγώνας ROLLER - SKI, που διεξάγεται στη πόλη μας (συνήθως το μήνα Σεπτέμβριο) σε συν-διοργάνωση με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των αθλητικών εκδηλώσεων των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ,

• Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ που διεξάγεται (αρχές Σεπτεμβρίου) στον ΟΛΥΜΠΟ και είναι ένας αγώνας δρόμου 41 χλμ στις πλαγιές του βουνού των Θεών,

• Το MACEDONIAN SKI CUP F.I.S (ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ), που διεξάγεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Κάτω Βερμίου (Σέλι).

Πέρα από τις παραπάνω αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνει διάφορες Σχολές, όπως: Σχολή Σκι για παιδιά (τμήμα φυτωρίου Καταβάσεων για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 χρόνων και τμήμα χιονοδρομίας για παιδιά ηλικίας 11-16 χρόνων),

• Σχολή Αναρρίχησης για αρχάριους νέους ηλικίας 18 έως 30 χρόνων,

• Σχολή Ορειβατικού Σκι για αρχάριους ηλικίας 18 ετών και άνω,

• Ορειβατική Κατασκήνωση για νέους το Καλοκαίρι.

-Συμμετέχει σε Σχολές και προπονητικά κέντρα που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης.

-Λαμβάνει μέρος σε Σεμινάρια για την ανάδειξη Τεχνικών Εκπροσώπων και Χρονομετρών της Χιονοδρομίας, και διαθέτει εκπροσώπους του σε Διεθνείς Επιτροπές.

Έτσι στο δυναμικό του ο Ε.Ο.Σ.Θεσσαλονίκης διαθέτει τέσσερις Διεθνείς Tεχνικούς Eκπροσώπους (Τ.Ε) για το άθλημα της Χιονοδρομίας, τρεις Tεχνικούς Eκπροσώπους για τα Ελληνικά Πρωταθλήματα, έναν για το άθλημα του Ορειβατικού Σκι, δύο Ομοσπονδιακούς Εκπαιδευτές Ορειβασίας-Αναρρίχησης και ικανό αριθμό Στελεχών επάνδρωσης όλων των αθλημάτων.

Ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σμυρναίος, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας ως Αντιπρόεδρος και επίσης διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Ε.Ο.Σ Θεσσαλονίκης έχει στο ενεργητικό του, τη συμμετοχή αθλητών Χιονοδρόμων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως του Λάζαρου Αρχοντόπουλου (παλαιού αθλητή Καταβάσεων) δύο φορές. Το έτος 1980 στην Αμερική στο Lake Placid και το 1984 στο Σεράγιεβο( όπου κατέλαβε την 24η θέση).

Τη Μάγδα Καλομοίρου (παλαιά αθλήτρια επίσης Καταβάσεων) η οποία έλαβε μέρος το έτος 2006 στην ΧΧ Χειμερινή Ολυμπιάδα του Τορίνο, στο Αλπικό Σκι Γυναικών.

Τον Μαξ Βαλκαρέτζι το 2014 στην ΧΧΙΙ Χειμερινή Ολυμπιάδα του Sochi επίσης στα αγωνίσματα καταβάσεων.

Στην Ορειβασία, ο ορειβάτης και αναρριχητής μας Μιχάλης Στύλλας ήταν μέλος της πρώτης Ελληνικής Αποστολής που κατέκτησε το Έβερεστ, το Μάϊο του 2004. Η τεράστια επιτυχία του Μιχάλη Στύλλα, του μεγάλου Έλληνα Ορειβάτη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νέους της εποχής μας, που επιθυμούν να γνωρίσουν το βουνό και ν’ αγαπήσουν τα αθλήματά του.

Ο Ορειβατικός Θεσσαλονίκης υλοποιεί μέσα από τα επίσημα προγράμματά του, πεζοπορικές αναβάσεις σε όλα τα βουνά της Ελλάδος και αναπτύσσει χιονοδρομικές δραστηριότητες, απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό.

Στόχος του είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων στο βουνό και η μύησή τους στις ορειβατικές και χιονοδρομικές δραστηριότητες, δείχνοντας υπευθυνότητα στο θέμα της ασφαλούς ανάβασης στο βουνό, του κατάλληλου εξοπλισμού και της αντιμετώπισης των κινδύνων στο βουνό.

Επίσης εκδίδει το περιοδικό ΕΞΩΠΟΛΙΣ (email:[email protected])

Στα εντευκτήρια μας που βρίσκονται επί της Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, γίνονται προβολές και διαλέξεις οι οποίες ανακοινώνονται έγκαιρα.

O E.O.Σ.Θεσσαλονίκης διαθέτει ιστοσελίδα στο Internet (www.eosthessalonikis.gr) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και στο email του [email protected].

Συνεχίζοντας το όραμα των ιδρυτών του , το Διοικητικό Συμβούλιο, το διαδίδει πιστά στο πλατύ κοινό όχι μόνο της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα το σημαντικότερο, την Πανελλήνια και Διεθνή αναγνώριση.