ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Επιλογή Διαδρομής
Κάθε αρχή και δύσκολη! Έτσι και η ορειβασία φαίνεται πολύ δύσκολη αρχικά αλλά δεν χρειάζονται και πολλές αναβάσεις για να μάθει ο αρχάριος να κινείται με άνεση και αυτοπεποίθηση. Πρέπει όμως να δώσουμε προσοχή στην  επιλογή των πρώτων μας εξορμήσεων, οι οποίες δεν πρέπει  να ξεπερνούν τον Β βαθμό δυσκολίας και να μην απέχουν πολύ η μία με την  άλλη. Αν έχουμε καιρό να ορειβατήσουμε ή να αθληθούμε γενικότερα, πρέπει πάλι να ξεκινάμε από χαμηλό συντελεστή δυσκολίας. Πάντοτε ρωτάμε τους αρχηγούς των αναβάσεων για τη δυσκολία και τον εξοπλισμό που απαιτείται και ενημερώνουμε οπωσδήποτε για τυχόν προβλήματα (υγείας, ακροφοβία κτλ).
 
Εξοπλισμός
Ο ρουχισμός είναι ανάλογος με την εποχή. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες φοράμε 3 «επίπεδα» ρουχισμού: ισοθερμική φανέλα, φλις ζακέτα, αδιάβροχο-αντιανεμικό. Γάντια, σκούφος, γκέτες είναι πάντα απαραίτητα το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι δεν πρέπει να λείπουν το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και η αντηλιακή κρέμα.
 
Τα παπούτσια είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο για μια άνετη πεζοπορία. Προσέχουμε να είναι στο σωστό νούμερο. Ορειβατικό μποτάκι 3 εποχών είναι ίσως το πρώτο πράγμα με το οποίο οφείλουμε να εξοπλιστούμε.
 
Επίσης πάντα πρέπει να φέρουμε στο σακίδιό μας φακό – κατά προτίμηση κεφαλής. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα μικρό κουτί Α΄ βοηθειών με βασικά υλικά (αυτοκόλλητα επιθέματα, αντισηπτικό, γάζες, ελαστικό επίδεσμο, παυσίπονα, φακελάκια αλμόρας και μαγνησίου για αντιμετώπιση αφυδάτωσης και κραμπών αντίστοιχα). Η τροφή που λαμβάνουμε πρέπει να είναι ελαφριά και να μας δίνει πολλή ενέργεια: ξηροί καρποί και φρούτα, παστέλια, μπάρες ενέργειας κ.ά. Ωστόσο φροντίζουμε να έχουμε φάει τροφή με αρκετούς υδατάνθρακες την προηγούμενη μέρα και ένα καλό πρωινό. Σε όλες τις εξορμήσεις πρέπει να κουβαλάμε τουλάχιστον 1,5 λιτ νερό – ίσως και περισσότερο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη διαδρομή.
 
Πορεία
Ξεκινάμε πάντα με αργό ρυθμό!  Ένα γρήγορο ξεκίνημα μπορεί να μας «κάψει». Μετά από 20-30 λεπτά διαλέγουμε έναν ρυθμό που να μην μας εξαντλεί: προσέχουμε να μην ανεβαίνουν υπερβολικά οι  παλμοί της καρδιάς και να μην ιδρώνουμε πολύ. Κάθε μισή ώρα κάνουμε απαραιτήτως μικρή παύση για να πιούμε νερό και στο μέσο της διαδρομής τρώμε κάτι ελαφρύ.
Οφείλουμε να κινούμαστε ομαδικά, προσπαθώντας να περπατάμε δίπλα σε συνορειβάτες με εφάμιλλη φυσική κατάσταση. Πρέπει πάντοτε να έχουμε επαφή με άλλους! Ακόμα κι όταν εμπιστευόμαστε τα άτομα που μας συνοδεύουν, παρατηρούμε την πορεία και τα σημάδια. Προσπαθούμε να θυμόμαστε χαρακτηριστικά σημεία (χαρακτηριστικά βράχια και δένδρα, στάνες ή άλλα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας κτλ). Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε σωστή πορεία, επιστρέφουμε στο τελευταίο σημάδι που είδαμε και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον αρχηγό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε από μόνοι μας τη συνέχεια του μονοπατιού, διότι πιθανότατα θα χάσουμε πλήρως τον προσανατολισμό μας και την επαφή με το μονοπάτι. Όταν οι κλίσεις γίνονται μεγάλες προσέχουμε το πάτημά μας να είναι σταθερό, ελέγχουμε πέτρες που πιθανόν να κουνιούνται και δεν πετάμε πέτρες – κάποιος μπορεί να σκαρφαλώνει χαμηλότερα! Όταν κατεβαίνουμε δίνουμε προτεραιότητα σ’ αυτούς που ανεβαίνουν. Η ορειβατική ηθική προστάζει να χαιρετάμε όσους συναντάμε στο βουνό!
 
Διαμονή σε καταφύγιο
Θυμόμαστε ότι τα  καταφύγια παρέχουν προστασία κι όχι άνεση. Δεν είναι ξενοδοχεία! Κι επομένως οφείλουμε να αυτοεξυπηρετούμαστε. Συμμαζεύουμε τα κρεβάτια, τα πιάτα και τα σκουπίδια μας. Σε πολλά διατίθενται παντόφλες για να μην εισερχόμαστε με τα ορειβατικά μας παπούτσια. Σεβόμαστε τους υπόλοιπους ορειβάτες: δεν κάνουμε πολλή φασαρία και τηρούμε το ωράριο του καταφυγίου. Καλό είναι να διαβάζουμε τους κανόνες του καταφυγίου, αν είναι αναρτημένοι.
 
Οικολογία
Οφείλουμε να μην αφήνουμε «αποτυπώματα» της παρουσίας μας στα βουνά. Δεν πετάμε κανένα μη οργανικό σκουπίδι. Δεν ξεριζώνουμε βότανα και λουλούδια. Δεν ανάβουμε φωτιές, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.
Καλές εξορμήσεις!