02/06 3-5ΠΗΓΑΔΙΑ - ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑ - ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ – ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑ – ΥΠΑΠΑΝΤΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Βαθμός Δυσκολίας : Β+
Συντονιστές : Κώστας Πάλμερ, Σμαρώ Κυρίμη, Παναγιώτης Κούρος

Διάσχιση 11χλμ σε δασικό και σε αλπικό μονοπάτι.
Υψόμετρο αρχή/μέγιστο/τέλος: 1425μ/1900μ/480μ
Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 760μ/1700μ
Διάρκεια διαδρομής: 6 ώρες, μαζί με τις στάσεις.

Η αναχώρησή μας θα γίνει όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία) αλλά αυτή τη φορά στις 9.00πμ, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα νωρίς το πρωί.
Λόγω και της καθυστερημένης αναχώρησης, πρέπει να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να ξεκινήσουμε ακριβώς στην ώρα μας.
Μετά από 2 ώρες περίπου θα φτάσουμε στο Χ/Κ 3-5 Πηγάδια (1425μ) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Θα κινηθούμε για 1χλμ σε χωματόδρομο και έπειτα για 1χλμ σε έντονα ανηφορικό μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε σε χωματόδρομο (1700μ) τον οποίο θα διασχίσουμε. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι για ακόμη 0,7χλμ βγαίνουμε στο διάσελο (1900μ) μεταξύ των κορυφών Τρούλλος (2010μ) και Προφήτης Ηλίας. Μετά από άλλο 1χλμ στο αλπικό τοπίο της ορεινής ράχης, με θέα προς τις γύρω κορυφές, φθάνουμε το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος όπου θα κάνουμε την πρώτη μας στάση.
Συνεχίζουμε σε ελαφρά κατηφορική πορεία στην ορεινή ράχη, μέχρι να φτάσουμε στο υψομετρικό (κολονάκι) της κορυφής Υπαπαντή (1750μ). Μέχρι εδώ έχουμε διανύσει περίπου τα 5χλμ της πορείας μας και αρχίζει μια έντονη κατάβαση για τα επόμενα 2χλμ μέχρι τη Μονή Υπαπαντής (1100μ) όπου θα κάνουμε τη δεύτερη στάση μας.
Όλα τα μονοπάτια έχουν παλιά σήμανση με κόκκινο χρώμα σε δένδρα και βράχους, αλλά σε πολλά σημεία δεν είναι καθαρά λόγω της βλάστησης και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Από τη Μονή Υπαπαντής ακολουθούμε το μονοπάτι με τις ηπιότερες κλίσεις. Μετά από 1,2χλμ περνάμε από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (920μ) και σε διασταύρωση μετά από 300μ παίρνουμε το δεξί μονοπάτι προς Αγία Τριάδα. Μετά από 500μ βγαίνουμε σε δασικό δρόμο, τον ακολουθούμε προς τα δεξιά για 100μ και ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι για τα τελευταία 2χλμ της πορείας μας. Περνάμε έξω από τη βόρεια περίφραξη στρατοπέδου και συνεχίζουμε λίγο μετά σε κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στην άσφαλτο προς Άγιο Νικόλαο όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο μας.
Στον Άγιο Νικόλαο θα υπάρχει αρκετός χρόνος για καφέ ή φαγητό για όποιον το επιθυμεί. Η αναχώρησή μας θα γίνει στις 7μμ και η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 9μμ.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας. Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που αναλαμβάνουν το ρόλο των συντονιστών είναι εθελοντές που αφιερώνουν προσωπικό τους χρόνο για την προετοιμασία και ασφαλή διεξαγωγή των ορειβατικών εξορμήσεων.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια (όχι αθλητικά παπούτσια), μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ορειβατικό σακίδιο (με δέσιμο στη μέση), νερό (τουλάχιστον 1,5lt ανά άτομο), ατομικά τρόφιμα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο

Πάγιος εξοπλισμός ασφαλείας: φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αλουμινοκουβέρτα,, κουτί πρώτων βοηθειών.

Πολύ χρήσιμα: δεύτερα ρούχα-παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
Οι συμμετοχές που αποπληρώνονται στο λεωφορείο επιβαρύνονται με 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:  στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Πληροφορίες: τηλ. 2310 266928, 2310 240889