11/05-12/05 ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ


ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
 
Ένα Διήμερο γεμάτο δραστηριότητες (Πεζοπορία, Rafting, Αναρρίχηση Βράχου)
11-12 Μαΐου
 
Συντονιστές: Τοπαλίδης Βαλάντης, Κουγιώνης Βασίλης, Κοβανίδης Γιάννης
 
O Νέστος είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια της χώρας μας, συνολικού μήκους 243 χιλιομέτρων. Οι πηγές του βρίσκονται στα ορεινά της νότιας Βουλγαρίας και το μακρύ του ταξίδι καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος, όπου και δημιουργεί τον υδροβιότοπο του Δέλτα του Νέστου.
Τα στενά του Νέστου πολλές φορές αναφέρονται και ως Θρακικά Τέμπη, μια όμορφη κοιλάδα στην ακριτική Ελλάδα που κοσμεί τη Θράκη και τη Μακεδονία.
 
1η μέρα
Αναχώρηση το Σάββατο νωρίς το πρωί στις 7:00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).
Προορισμός μας είναι το χωριό Κομνηνά (άφιξη περίπου 11:00). Θα προηγηθεί στάση και αποβίβαση των αναρριχητών στο πεδίο αναρρίχησης δίπλα στο χωριό Γαλάνη.
Η πορεία μας ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Κομνηνά, όπου ανηφορίζουμε σε ένα πλακόστρωτο και ευδιάκριτο μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά. Μετά απο 1 ώρα περίπου φτάνουμε στο ερειπωμένο χωριό Κρωμνικό στα 500 μ. υψόμετρο.
Το χωριό Κρωμνικό, τελευταία κατοικήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες οι οποίοι ωστόσο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής το εγκατέλειψαν οριστικά το 1965.
Από το χωριό Κρωμνικό, κατηφορίζουμε προς τα λιβάδια του χωριού. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει μια βρύση όπου ακολουθούμε το δεξί μονοπάτι το οποίο κατηφορίζει στο ρέμα. Το παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι σε αρκετά σημεία είναι πλακόστρωτο. Σε λιγότερο από μια ώρα  από το Κρωμνικό, βλέπουμε στα δεξιά μας το Νέστο, και απομακρυνόμαστε σταδιακά από τη ρεματιά ενώ κατηφορίζουμε προς τις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου. Στη συνέχεια συναντάμε το κεντρικό-κλασσικό μονοπάτι των στενών του Νέστου προς Γαλάνη πλάι στο ποτάμι και το ακολουθούμε προς τα αριστερά. Μετά από μερικά χιλιόμετρα και αφού περάσουμε κάτω απο ένα μικρό γεφυράκι, ακολουθήσουμε το σκαμμένο στο βράχο μονοπάτι, απολαμβάνοντας στα δεξιά μας πανοραμική θέα του ποταμού Νέστου, καταλήγουμε στη Γαλάνη.
 
Διαδρομή 1ης μέρας: Κομνηνά - Κρωμνικό - Στενά Νέστου - Γαλάνη
Ώρες Διαδρομής: 5 ώρες
Μήκος διαδρομής: 14 χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: Α++

Μετά το πέρας της πεζοπορίας, υπάρχει η δυνατότητα γεύματος σε τοπικά εστιατόρια.
Το βράδυ, αφού ξεκουραστούμε, θα συγκεντρωθούμε όλοι στην όχθη του ποταμού Νέστου(Γαλάνη).
 
2η μέρα
Πρωινό ξύπνημα και αφού πάρουμε το πρωινό μας, μαζευόμαστε και ξεκινάμε τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Η μέρα περιλαμβάνει κυρίως Rafting\Καγιάκ στον ποταμό Νέστο. Οι επιλογές μας είναι οι παρακάτω:
 
α) Διαδρομή Σταυρούπολη – Τοξότες (Διάσχιση των Στενών του Νέστου με καγιάκ)
Συνάντηση στις 08:00 το πρωί στο σταθμό του τρένου και αναχώρηση για τη Σταυρούπολη με το τρένο στις 08:30. Μετά από διαδρομή περίπου μισής ώρας περίπου φτάνουμε στο ΣΣ Σταυρούπολης. Αφού πάρουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό αναχωρούμε για το σημείο εκκίνησης της δραστηριότητας. Η κατάβαση του ποταμού είναι 23χλμ και διαρκεί περίπου 4-5 ώρες. Κατά την διάρκεια της κατάβασης κάνουμε 2 μεγάλα διαλείμματα για πικνίκ και μπάνιο στο ποτάμι. Η έξοδος μας από το ποτάμι γίνεται στην παραλία της Γαλάνης.
Περιλαμβάνει: τον εξοπλισμό για την δραστηριότητα, εκπαιδευμένους συνοδούς, τα εισιτήρια του τρένου για την Σταυρούπολη και φωτογραφίες της δραστηριότητας.
Κόστος κατ’ άτομο είναι: 30€
 
β) Rafting στο Νέστο
Συνάντηση στις 10:00 το πρωί, μπαίνουμε στο λεωφορείο και πηγαίνουμε στο Παρανέστι. Αφού πάρουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό στο Παρανέστι, ξεκινάμε για το φράγμα της Πλατανόβρυσης.
Μετά από μια σύντομη ενημέρωση για τις τεχνικές του rafting ξεκινάμε την κατάβαση του ποταμού ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια. Η αδρεναλίνη στα ύψη καθώς το ποτάμι γίνεται ολοένα πιο εντυπωσιακό. Κινούμαστε πάνω σ έναν εντυπωσιακό όγκο αφρισμένου νερού που ελίσσεται στο στενό φαράγγι. Στάση για βουτιές για τους ποιο τολμηρούς στα μισά της διαδρομής και συνεχίζουμε μέχρι το Παρανέστι. Ξανά-μπαίνουμε στο λεωφορείο και επιστρέφουμε στη Γαλάνη.
Η χρονική διάρκεια της κατάβασης είναι 2ώρες.
Περιλαμβάνει: Εκπαιδευμένους συνοδούς, τον απαραίτητο εξοπλισμό και ψηφιακές φωτογραφίες της δραστηριότητας.
Κόστος κατ’ άτομο είναι: 20€
 
γ) Πολυδραστηριότητα στην περιοχή της Γαλάνης
Οι επιπλέον δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε, εφόσον μείνουμε στην περιοχή της Γαλάνης είναι: Καγιάκ, Τοξοβολία, Flying Fox.
Κόστος κατ’ άτομο και δραστηριότητα (τοξοβολία ή Flying Fox) είναι: 5€
Κόστος κατ’ άτομο Καγιάκ (Γαλάνη έως Τοξότες - 1 ώρα): 10€

 

Αναρρίχηση Βράχου
Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση, μας ενδυναμώνει και μας δίνει μαθήματα ζωής, όπως τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη δύναμη της φύσης αλλά και τη συνεργασία με τον σχοινο-σύντροφό μας. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη αυτού του αθλήματος είναι η διαχείριση του φόβου και η αυτοπεποίθηση.
Το κομμάτι της αναρρίχησης βράχου σε όλο το διήμερο απευθύνεται σε άτομα που έχουν εμπειρία ή έχουν τελειώσει σχολή αναρρίχησης αρχαρίων.

Συμμετοχή - Διαμονή
Συμμετοχή λεωφορείου: 30€ για τα μέλη του συλλόγου, 35€ για τα μέλη άλλων συλλόγων.
Κόστος διαμονής χωρίς πρωινό στους Τοξότες : 12,5€ το άτομο +  1,5 φόρος διανυκτέρευσης = 14€
Το κόστος του πρωινού ανά άτομο είναι (προαιρετικό) : 5,00€
Το ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενήσει είναι: Filoxenia Hotel (www.hotel-filoxenia-xanthi.gr)
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί camp για σκηνές στο χωριό Γαλάνη.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης θα κληρωθούν δώρα, προσφορά του καταστήματος "Κλαουδάτος και Sports+Ski". 

Η επιστροφή μας από το χωριό Γαλάνη στη Θεσσαλονίκη θα γίνει αργά το απόγευμα της Κυριακής.
 
Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές.
 
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια βουνού, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης (35-45 lit), νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια τα οποία θα τα αφήσουμε στο λεωφορείο, 2 ζευγάρια γάντια (το ένα αδιάβροχο), σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακό κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. Για το rafting/καγιάκ: μαγιό, καπέλο, αντιλιακό, πετσέτα, σαγιονάρες.

Εγγραφές για την εξόρμηση γίνονται δεκτές μέχρι 6/5 στα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ 19.
ΜΟΝΟ με προκαταβολή 30€ για τα μέλη του συλλόγου, 35€ για τα μέλη άλλων συλλόγων
Μαζί με την εγγραφή, θα πρέπει να δηλωθούν οι δραστηριότητες της 2ης μέρας(Rafting ή Καγιάκ)
Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889