12/07-14/07 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - Εθνικό Πάρκο Πιρίν


12-14/7/2019: Διήμερη εξόρμηση στο Εθνικό Πάρκο Πιρίν της Βουλγαρίας* 
 
Συντονιστές: Τοπαλίδης Βαλάντης , Κορωνίδου Ελένη 
 
Ημερήσιο Πρόγραμμα 
 
Παρασκευή 12/7: Αναχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 16.00 μ.μ. για το Μπάνσκο της Βουλγαρίας. Άφιξη μετά από 4 ώρες περίπου (225 χλμ) στο ξενοδοχείο Casa Karina Bansko, τακτοποίηση και δείπνο. 
 
Σάββατο 13/7: Αφού πάρουμε το πρωινό μας στις 7.00 π.μ., αναχωρούμε στις 8.00 π.μ. από το ξενοδοχείο με προορισμό το περίπτερο Banderitsa (1.810μ., περίπου 12χλμ -45’). Από εκεί ξεκινάει η πορεία μας μέχρι το καταφύγιο Vihren σε υψόμετρο 1.972 μ. (περίπου 2 χλμ., 1 ώρα) καθώς με το λεωφορείο δεν είναι εύκολη η πρόσβαση. Στο σημείο εκείνο θα δημιουργηθούν δύο ομάδες.  
Η Α ομάδα ακολουθεί μια έντονα ανηφορική πορεία πάνω σε γρανιτικούς λιθώνες που μετά από δυόμιση περίπου ώρες μας οδηγεί στο διάσελο Vihrenski preslap, σε υψόμετρο 2.600 μ. περίπου. Κάτω από τα πόδια μας το ρέμα Vlahniski reka που σχηματίζει την λίμνη Vlahniski ezero και δεξιά μας ο απότομος κώνος της κορυφής. Μετά από συνολική ανάβαση 3-3,30 ωρών (από το καταφύγιο Vihren) φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της οροσειράς, στη κορυφή  Vihren σε υψόμετρο 2.914 μ. με την εκπληκτική θέα σε όλο το Πιρίν. Μέχρι το σημείο αυτό το μονοπάτι είναι επαρκώς σηματοδοτημένο. Μετά την απαραίτητη στάση για ξεκούραση και φωτογραφίες στην κορυφή επιστρέφουμε στο διάσελο Vihrenski preslap στα 2.600μ. και ακολουθούμε κυκλική πορεία με προορισμό τις λίμνες Vlahino ezero (2.300m.) και Μuratovo ezero (2.250μ.). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί μετά το διάσελο Vihrenski preslap καθώς μέχρι τις λίμνες η σηματοδότηση του μονοπατιού δεν είναι ευκρινής. Μετά από στάση για ξεκούραση στη λίμνη Muratovo ezero επιστρέφουμε στο καταφύγιο Vihren και μαζί με τη Β ομάδα στο περίπτερο Banderitsa.  
Σημειώνεται ότι την Α ομάδα μπορούν να την ακολουθήσουν μέλη με πολύ καλή φυσική κατάσταση και όρεξη για περπάτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το καταφύγιο Vihren (1.972μ.) και μέχρι την ομώνυμη κορυφή (2.914μ.) είναι μία απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων  και με σχεδόν 1.000 μέτρα υψομετρικής ανάβασης. Μέλη που δεν φέρουν ορειβατικά μποτάκια θα αποκλείονται από την ομάδα.  
Η Β ομάδα, αφού φτάσει στο καταφύγιο Vihren μαζί με την Α ομάδα, θα κατευθυνθεί στη λίμνη Μuratovo ezero. Θα επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι στο καταφύγιο Vihren με παράκαμψη στη λίμνη Okoto ezero. 
 
Α Ομάδα: Συνολική πορεία 14 χλμ, συνολική υψομετρική 1.300μ.+, ώρες πορείας 9+ (μαζί με τις στάσεις), βαθμός δυσκολίας: Γ 
Β Ομάδα: Συνολική πορεία 9 χλμ, συνολική υψομετρική 600μ., ώρες πορείας 5+ (μαζί με τις στάσεις), βαθμός δυσκολίας: Β 
 
Κυριακή 14/7: Αφού πάρουμε το πρωινό μας στις 7.00 π.μ., αναχωρούμε στις 8.00 π.μ. από το ξενοδοχείο με προορισμό το κοντινό χωριό Dobrinishte. Μετάβαση με το λεωφορείο ως το Gotse Delchev Hut (19 χλμ, 1 ώρα περίπου) και από εκεί προώθηση με το lift (σε 30 λεπτά) ως το καταφύγιο Bezbog (2.259μ) και την ομώνυμη λίμνη. Η πορεία ξεκινάει από τη λίμνη Bezbog ezero με κατεύθυνση τη λίμνη Popovo ezero (τη μεγαλύτερη και βαθύτερη λίμνη του εθνικού πάρκου) όπου θα γίνει στάση για ξεκούραση. Επιστρέφουμε από την άλλη μεριά της λίμνης σε μια κυκλική πορεία που καταλήγει στη λίμνη Bezbog ezero και περνάει διαδοχικά από πέντε μικρότερες λίμνες. Στη πορεία της επιστροφής και έως το 6ο χλμ περίπου θα συναντήσουμε ρυάκια και καταρράκτες σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς, από τη λίμνη Popovo ezero και μέχρι το 6ο χλμ. περίπου η σηματοδότηση του μονοπατιού δεν είναι ευκρινής. Μετά το 6ο χλμ και για τα τελευταία 3-4 χλμ της πορείας μας το τοπίο αλλάζει, δεν συναντάμε πλέον λίμνες και καταρράκτες αλλά θα πεζοπορήσουμε σε ευκρινές μονοπάτι με πλούσιο και εντυπωσιακό πευκοδάσος στα δεξιά μας έως και τη λίμνη Bezbog ezero.  
 
Κοινή ομάδα: Συνολική πορεία 9 χλμ περίπου, Συνολική υψομετρική 400μ., Ώρες πορείας 5 (μαζί με τις στάσεις), Βαθμός δυσκολίας: Α+ 
Σύντομη στάση στη λίμνη και με το lift επιστρέφουμε στο Gotse Delchev hut, όπου θα γίνει στάση μίας ώρας για ξεκούραση/καφέ/φαγητό (Alpina - http://alpina.dobrinishte.eu/ -, ενδεικτικό κόστος για φαγητό 8-10 ευρώ). Επιβίβαση στο λεωφορείο στις 5-6μ.μ. και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ της Κυριακής (περίπου στις 10μ.μ.) 
 
Μεταφορά και διαμονή 
Κόστος μεταφοράς: 60€ για τα μέλη του συλλόγου, 65€ για τα μη μέλη 
Κόστος lift από το Dobrinishte: περίπου 10€
Κόστος διανυκτερεύσεων: 40 € το άτομο (περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Casa Karina Bansko - https://bansko-casakarina.com/en - σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και βραδινό και για τις 2 διανυκτερεύσεις με χρήση spa). Η πληρωμή θα γίνει από τους συμμετέχοντες κατά την ημέρα αναχώρησης από το ξενοδοχείο.  
 
Ενδεικτικός εξοπλισμός 
Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά  μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο - αντιανεμικό, ζακέτα φλις, γάντια, καπέλο, αντιηλιακό γαλάκτωμα, γυαλιά ηλίου, υδροδοχείο, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, αλουμινοκουβέρτα, ελαφριά τροφή – σνακ, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών.  
 
Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. Οι ώρες πορείας είναι ενδεικτικές. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές. 
 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του συλλόγου (Καρόλου Ντηλ 19, | 546 23 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-266928, 2310-240889). 
Παρακαλούνται τα μέλη που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εξόρμηση θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολή  (το κόστος μεταφοράς) στη Γραμματεία του Συλλόγου έως, το αργότερο, και την 4 Ιουλίου 2019, για να γίνουν οι απαραίτητες κρατήσεις στο ξενοδοχείο.

Για τη συμμετοχή στην εξόρμηση απαιτείται αστυνομική ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες την οποία οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους στο λεωφορείο (και όχι κάτω στις αποσκευές) για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα σύνορα. 
Συνίσταται στους συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους, εκτός από μετρητά, και κάρτα (χρεωστική/πιστωτική) καθώς δεν είναι παντού εφικτή η πληρωμή σε ευρώ (ισοτιμία 1€ = 1,9558 Λέβα). 
 
 
*Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Πιρίν 
Το Εθνικό Πάρκο Πιρίν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης οροσειράς της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και εκτείνεται σε μια έκταση 403,56 km2. Είναι ένα από τα τρία εθνικά πάρκα της χώρας, τα άλλα δύο είναι της Ρίλα και του Κεντρικού Αίμου. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1962 και η επιφάνειά του επεκτάθηκε αρκετές φορές από τότε. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1983. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 950 έως 2.914 μέτρα στη κορυφή Βίχρεν, δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Βουλγαρίας και τρίτη των Βαλκανίων.  
Η οροσειρά Πιρίν χωρίζεται σε τρία τμήματα: το βόρειο, το κεντρικό και το νότιο, με το βόρειο να είναι το υψηλότερο και να περιέχει όλους τους παγετώνες και τις λίμνες. Το πάρκο καλύπτει το βόρειο τμήμα και χωρίζεται σε δύο ζώνες. Η βόρεια ζώνη αποτελείται από την απόκρημνη από μάρμαρο κορυφογραμμή Βίχρεν με τις τρεις ψηλότερες κορυφές του βουνού: Βίχρεν (2914 μ), Κούτελο (2908 ) και Μπάνσκι Σούχοντολ (2884 μ), καθώς και την κορυφογραμμή Kόντσετο (2810). Η νότια ζώνη αποτελείται από κορυφογραμμές από γρανίτη και περιλαμβάνει την τέταρτη υψηλότερη κορυφή του Πιρίν, την Πόλεζαν, στα 2851 μ. Υπάρχουν περίπου 60 κορυφές πάνω από τα 2600 μ.  
Το Πιρίν φημίζεται για τις 118 παγετώδεις λίμνες του, μεγαλύτερη και βαθύτερη από αυτές είναι η Λίμνη Πόποβο. Πολλές από αυτές βρίσκονται σε λεκάνες. Υπάρχουν επίσης μερικοί μικροί παγετώνες, όπως ο Σνέζνικα, που βρίσκεται στη βαθιά λεκάνη Γκολέμια Καζάν, στους απότομους βόρειους πρόποδες του Βίχρεν και ο Μπάνσκι Σούχοντολ. Αυτοί είναι οι νοτιότεροι παγετώνες στην Ευρώπη.  
Το Εθνικό Πάρκο ανήκει στην επίγεια οικοπεριοχή των μικτών δασών της ορεινής Ροδόπης του Παλαιαρκτικού εύκρατου μικτού δάσους πλατύφυλλων. Τα δάση καλύπτουν το 57,3% της έκτασης του πάρκου και σχεδόν το 95% από αυτά είναι δάση κωνοφόρων. Ο μέσος όρος ηλικίας των δασών είναι 85 έτη. Στο πάρκο βρίσκεται το αρχαιότερο δέντρο της Βουλγαρίας, του πεύκο του Μπαϊκούσεφ. Η πανίδα του Εθνικού Πάρκου Πιρίν είναι ποικίλη και περιλαμβάνει 45 είδη θηλαστικών, 159 είδη πτηνών, 11 είδη ερπετών, 8 είδη αμφίβιων και 6 είδη ψαριών.  
Το Μπάνσκο, μια πόλη 9.212 κατοίκων στο όρος Πιρίν της Βουλγαρίας σε υψόμετρο 936 μ. και άλλοτε κοινότητα κυρίως κτηνοτρόφων και ταξιδευτών εμπόρων, έχει γίνει διεθνές κέντρο χειμερινού και θερινού τουρισμού. Οι κορυφές των βουνών κοντά στην πόλη, οι πολυάριθμες λίμνες και τα αιωνόβια πευκοδάση το καθιστούν δημοφιλή περιοχή για αναψυχή.