9/02 ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Κορυφή Αρβανίτης  2021 Πιέρια

Βαθμός Δυσκολίας:Β+
Συντονιστές : Μπιτζένης Δ., Ρήγκας Μ., 
Αλεξάνδρου Β

Αναχώρηση 7:00πμ. όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου (Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία). Καλό θα είναι να βρισκόμαστε όλοι στο σημείο συνάντησης 10 -15 λεπτά νωρίτερα ώστε να αναχωρήσουμε ακριβώς στην ώρα μας χωρίς καθυστερήσεις. Θα γίνει και στάση στο one salonica στις 7.10πμ περίπου για όσους μένουν δυτικά της πόλης.

Προορισμός μας το Ελατοχώρι Πιερίας και το χιονοδρομικό κέντρο στη θέση «Παπά Χωράφι».[1400μ]

Το χωριό Ελατοχώρι βρίσκεται στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 850 περίπου μέτρων. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και όμορφους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα χιλιάδες έλατα, η ομορφιά του ορεινού τοπίου, η θέα του βουνού των θεών (του Ολύμπου), οι γραφικοί οικισμοί και το χιονοδρομικό κέντρο καθιστούν την ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου πολύ ελκυστική για τους λάτρεις των χειμερινών αποδράσεων.

Το χιονοδρομικό, που είναι χτισμένο στη θέση «Παπά Χωράφι», παρέχει όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου κέντρου χειμερινών σπορ, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Όλυμπο. Το υψόμετρό του κυμαίνεται από 1.400 ως 1.800 μέτρα και καλύπτεται από πυκνό δάσος δημιουργώντας έτσι ένα τοπίο απέραντου φυσικού κάλλους.

Με το ξεκίνημα της διαδρομής ακολουθούμε το δασικό χωματόδρομο που περνά κάθετα την χιονοδρομική πίστα. Στη συνέχεια για αρκετά χιλιόμετρα συνεχίζουμε παράλληλα προς τη πίστα αυτή περνώντας από υπέροχο ελατόδασος. Σε κάποιο κομμάτι της διαδρομής συνεχίζεται ένα τμήμα της ακριβώς δίπλα από τη χιονοδρομική πίστα  κι εδώ θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί που σε περίπτωση που υπάρχουν χιόνια και το χιονοδρομικό κέντρο είναι σε λειτουργία να πηγαίνουμε προσεκτικά ο ένας πίσω από τον άλλο και στην άκρη για την αποφυγή ατυχημάτων. Στο τέλος του τελευταίου λιφτ ακολουθούμε ελαφρά ανηφορική πορεία για 2 χιλιόμετρα περίπου συνεχίζουμε και καταλήγουμε στην κορυφή Αρβανίτη (2023 μ). Κατά την επιστροφή μετά τη κορυφή θα ακολουθήσουμε διαφορετική διαδρομή και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συντεταγμένοι. 

Η διαδρομή εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν έχει καταπληκτική θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο, την τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα και τις κορυφές του Βερμίου, Άσκιο, Μπούρινος, Βαρνούντας, Καϊμακατσαλάν, Πίνοβο, Τζένα και φυσικά τον επιβλητικό Όλυμπο.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η εξόρμηση εφόσον υπάρχουν χειμερινές συνθήκες (χιονόπτωση, πάγος, κακή ορατότητα από ομίχλη κλπ μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. 

Συνολική Απόσταση 14.600 μέτρα 
Χαμηλότερο σημείο 1450 μ
Υψηλότερο σημείο 2021μ
Βαθμός δυσκολίας Β+
Ώρες Πορείας 6 -7

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece, σακίδιο πλάτης, γκέτες, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, αλουμινοκουβέρτα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα, αντηλιακό, ατομικό κουτί Α βοηθειών. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας.

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας. 

Σημείωση: Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου είναι εθελοντές. 

Συμμετοχή: Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€, Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€, Άνεργοι & Φοιτητές: 10€ Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ. 

Δηλώσεις συμμετοχής: Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, Πληροφορίες στα 2310 266928, 2310 240889