09/06 ΤΖΕΝΑ 2067

ΤΖΕΝΑ 2067 μ.

Βαθμός Δυσκολίας  : Β+, Γ
Συντονιστές : Αλεξάνδρου Β., Κούρος Π.
Τύπος διαδρομής: Ανάβαση

Βαθμός δυσκολίας Α' ομάδας κορυφής: Γ
Βαθμός δυσκολίας Β' ομάδας: Β+

 

Αναχώρηση στις 07:00 από τα γραφεία του συλλόγου Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι όλοι να βρίσκονται 10-15 λεπτά νωρίτερα ώστε να φύγουμε στην ώρα μας).

Μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουμε στο χωριό Νότια (595 μ.) από όπου και θα ξεκινήσει η πορεία μας, αρχικά ξεκινάμε σε ανηφορικό μονοπάτι που θα μας βγάλει από το χωριό στο χωματόδρομο σε περίπου 40 λεπτά θα φτάσουμε στην είσοδο του μονοπατιού, που έχει σήμανση λευκά κόκκινα ταμπελάκια. Το μονοπάτι σταδιακά θα μας οδηγήσει σε ένα πανέμορφο δάσος οξιάς. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης μπορεί να χάσουμε τη συνέχεια της σήμανσης καθώς η υλοτομία που γίνεται στην περιοχή έχει αφήσει κάποια κενά στη σήμανση, για αυτό το λόγο θα πρέπει να πηγαίνουμε συγκροτημένα σαν ομάδα. Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στα κομμάτια με τη λάσπη καθώς θα περάσουμε σε διαφορετικά σημεία και από δασωμένη περιοχή που τρέχει νερό.

Ακολουθώντας το μονοπάτι και αφού περάσουμε δίπλα από μια φυσική λίμνη θα φτάσουμε σε περίπου 1,5-2 ώρες σε έναν μεγάλο χωματόδρομο όπου η θέα προς τις κορυφές και το φαράγγι είναι υπέροχη. Ακολουθούμε το χωματόδρομο με δεξιά πορεία μέχρι να βρούμε πινακίδα σε ανηφορικό αριστερό δρομάκι το οποίο και σε 15-20 λεπτά θα μας βγάλει σε άλλο χωματόδρομο τον οποίο και θα ακολουθήσουμε δεξιά για λίγα μέτρα μέχρι να ξαναμπούμε στον παλαιό μεγάλο μονοπάτι που μας οδηγεί στο ξέφωτο. Στο σημείο αυτό θα γίνει στάση και ανασυγκρότηση της ομάδας.

 

Όσοι θέλουνε να ανέβουν κορυφή θα ξεκινήσουν και θα πάρουνε το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην αλπική ζώνη και ως το διάσελο (κοντά στα 1700 μέτρα) με τη χαρακτηριστική πινακίδα με πληροφορίες για τις δύο κορυφές.

Εμείς θα ακολουθήσουμε το δεξιό μονοπάτι και με συνεχόμενη ανάβαση προς το ψηλότερο σημείο θα μας οδηγήσει στην κορυφή Τζένα 2067 μετά από περίπου μια ώρα και κάτι. Αν είμαστε τυχεροί και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες η θέα θα μας αποζημιώσει και θα μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τις κορυφές της Τζένας 2182, του Πινόβου, της Μάλα Ρούπα και των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Σκοπίων Kozouf. Η κορυφή της Μικρής Τζένας είναι απότομη από τη Ανατολική πλευρά της και θα θέλει προσοχή αν έχει χιόνι. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.

Η Β ομάδα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία και θα φτάσει ως την αλπική ζώνη για να μπορεί να θαυμάσει τις κορυφές στη θέση “παλαιό τυροκομείο” και θα κάνει μια στάση ανασυγκρότησης πριν αρχίσει την επιστροφή για το χωριό όπου και θα περιμένει την Α ομάδα.

Η σήμανση είναι μεταλικά κόκκινα/λευκά σημάδια και κατά διαστήματα έχει και λευκές κόκκινες κορδέλες. Στην αλπική ζώνη και μετά το διάσελο δεν έχει καμία σήμανση, πηγαίνουμε σαν ομάδα ακολουθόντας τον αρχηγό.

Οι συνολικές ώρες ανάβασης είναι περίπου 4+ για την ομάδα κορυφής και θα χρειαστούμε και άλλες 3,5 για την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης και για να φτάσουμε στην πλατεία του χωριού. Η επιστροφή μας θα είναι κοντά στις 20:00.

Η υψομετρική ανάβαση είναι περίπου 1587 μέτρα, και η απόσταση ως την κορυφή κοντά στα 9+ χλμ. και άλλα τόσα στην επιστροφή. Στην ομάδα λοιπόν που θα πάει στην κορυφή πρέπει να πάνε άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και διάθεση για περπάτημα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση βροχής ή υγρασίας θα πρέπει να προσέχουμε διπλά τα βήματα μας στο τόσο στο δασωμένο περιβάλλον λόγο της ολισθηρότητας των φύλλων και των πεσμένων κορμών όσο και στα αλπικά λιβάδια.

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέχουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφαλείας της ορειβατικής ομάδας.


Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια (Όχι χαμηλά παπούτσια), μπατόν πεζοπορίας (Απαραίτητα), αδιάβροχο αντιανεμικό μπουφάν, fleece, τουλάχιστον 2+ λίτρα υγρά, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, αλουμινοκουβέρτα, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και ΔΕΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα οποία θα είναι στο λεωφορείο για να αλλάξουμε όταν κατεβούμε.

Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι-Φοιτητές: 10€
Οι συμμετοχές που αποπληρώνονται στο λεωφορείο επιβαρύνονται με 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:  στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Πληροφορίες: τηλ. 2310 266928, 2310 240889