12/05/2019, Κερδυλλια (Στεφανινα-Αγιος Γεωργιος-Ασπροβαλτα)

Κερδύλλια (Στεφανινά-Άγιος Γεώργιος-Ασπροβάλτα). 12/05/2019
Βαθμός δυσκολίας: Α+
Ώρες πορείας: 5-6
Μήκος πορείας: 16 χλμ.
 
Ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» οργανώνει την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 πορεία από τα Στεφανινά στην Ασπροβάλτα. Η πορεία περνά από θέσεις με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τις οποίες θα υπάρχει και η σχετική ξενάγηση.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ). Η διαδρομή μέχρι το χωριό Στεφανινά, στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης και στα όρια με τον νομό Σερρών, θα διαρκέσει περίπου 1,5 ώρα.
Με την άφιξη στα Στεφανινά (υψόμ. 480μ.), θα γίνει ενημέρωση για τα ιστορικά σημεία της περιοχής και θα ξεκινήσει η πορεία. Αφού βγει από τον οικισμό, η ομάδα θα κινηθεί σε μονοπάτι με ποικιλία βλάστησης και σε λιγότερο από μία ώρα θα βρεθεί σε βρύση με ποτίστρα (υψόμ. 600μ.), όπου θα γίνει ανασυγκρότηση. Από εκεί θα κινηθεί για λίγο σε δασικό δρόμο και θα ξαναμπεί σε ένα παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι ξυλοκόποι της περιοχής(υψόμ. 720μ.). Λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψής του μονοπατιού, σε κάποια σημεία η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να μην επιλεγούν κοντά παντελόνια. Ύστερα από μία περίπου ώρα η ομάδα θα αφήσει το μονοπάτι και θα κινηθεί σε δασικό δρόμο (υψόμ. 580μ.) με κατεύθυνση το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πάνω από την Ασπροβάλτα. Θα φτάσει στο μοναστήρι (υψόμ. 430μ.) σε περίπου 1,5 ώρα. Εκεί, θα γίνει ξενάγηση και η ομάδα θα συνεχίσει για 200 περίπου μέτρα προς τη μοναστηρόπετρα (υψόμ. 420μ.), έναν επιβλητικό βράχο με ερείπια κάστρου και θέα τον Στρυμονικό Κόλπο. Στην περιοχή του μοναστηριού και της μοναστηρόπετρας θα γίνει στάση για ξεκούραση. Αφού η ομάδα αναλάβει, θα ακολουθήσει το αρχαίο κατηφορικό μονοπάτι προς την Ασπροβάλτα και σε 1,5 ώρα θα βρεθεί στο εξωκκλήσι του Αγίου Σπυριδωνα (υψόμ. 150μ.), πάνω από την Εγνατία Οδό, στην περιοχή του οποίου θα περιμένει το λεωφορείο. Το λεωφορείο θα μεταφέρει την ομάδα στην Ασπροβάλτα, όπου θα υπάρχει χρόνος για καφέ και φαγητό.
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται γύρω στις 19:30.
Η πορεία δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία και οι κλίσεις είναι πολύ ομαλές. Χρειάζεται μόνο προσοχή σε σημεία του μονοπατιού όπου η βλάστηση είναι πυκνή και σε σημεία του μονοπατιού της τελικής κατάβασης, όπου η χρήση μπατόν θα βοηθήσει αρκετά.
Εξοπλισμός: Σακίδιο πλάτης, ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας (θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό στο μονοπάτι), αδιάβροχο, αντιανεμικό μπουφάν, fleece, νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρο, σνακ, σφυρίχτρα, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, καπέλο, σκούφος, γάντια καθώς και δεύτερα ρούχα και παπούτσια τα οποία θα μείνουν στο λεωφορείο για να αντικαταστήσουν τα ιδρωμένα μετά το τέλος της πορείας.
 
Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας, Μαρία Μπόζιου.
Ξενάγηση: Ευάγγελος Παπαθανασίου, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
Όσοι θα πληρώσουν τη συμμετοχή τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται με +1 ευρώ.
 
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος, τηλ: 2310 266928, 2310 240889