25/11 ΒΕΡΜΙΟ - ΧΑΜΙΤΗΣ

ΧΑΜΙΤΗΣ

Βαθμός δυσκολίας: Β
Συντονιστές: Πέτρος Καψούδας, Νάσος Φλώρος

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εξόρμηση στο Βέρμιο με στόχο την ανάβαση στις ψηλότερες κορυφές του.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τα γραφεία του Συλλόγου (Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή) στις 07:00. Ύστερα από περίπου δύο ώρες θα φτάσει στο χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια, στην περιοχή της Νάουσας (υψόμ. 1420μ.). Αφού ετοιμαστούμε, θα ξεκινήσουμε την πορεία μας, η οποία στα πρώτα της μέτρα περνά από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου. Σύντομα θα στρίψουμε δεξιά και θα μπούμε σε πυκνό δάσος οξιάς ακολουθώντας το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Αφού κερδίσουμε υψόμετρο, θα βγούμε από το δάσος και θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο που θα μας φέρει σε ένα κλειστό καταφύγιο, όπου και θα γίνει ανασυγκρότηση της ομάδας. Μέχρι εδώ έχουμε κάνει μία ώρα και ανεβήκαμε περίπου 400 μέτρα. Στη συνέχεια θα αφήσουμε  τον δασικό δρόμο και θα μπούμε στο μονοπάτι βαδίζοντας πια σε αλπικό πεδίο. Θα περάσουμε δίπλα από εντυπωσιακούς βράχινους σχηματισμούς και σε μία ώρα θα βρεθούμε στην ψηλότερη κορυφή του Βερμίου, τον Χαμίτη (υψόμ. 2062μ.). Εκεί θα γίνει στάση για ανάπαυση και κολατσιό.
Η πορεία μας θα συνεχιστεί προς τα ανατολικά και σε τριάντα λεπτά θα βρεθούμε στην κορυφή Τσανακτσή (υψόμ. 2.050μ.).  Θα συνεχίσουμε στην  την ίδια κατεύθυνση και σε σαράντα λεπτά θα φτάσουμε στην κορυφή Βουλγάρα (υψόμ. 2.000μ.), όπου βρίσκεται και η κορυφή της πίστας του χιονοδρομικού κέντρου και ένα σαλέ.
Η πορεία μας από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και τη συνοχή της ομάδας. Εάν αυτές το επιτρέψουν, θα συνεχίσουμε ανατολικά προς τις κορυφές  Άγιο Πνεύμα (υψόμ. 1.890μ.) και Υπαπαντή (υψόμ. 1.760μ.) και θα επιστρέψουμε στο χιονοδρομικό κέντρο από δασικό δρόμο. Αυτή η διαδρομή θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες. Εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, από την κορυφή Βουλγάρα θα κατευθυνθούμε προς το χιονοδρομικό κέντρο μέσα από την πίστα. Η κατάβαση μέσα από την πίστα είναι απότομη και επίπονη για τα γόνατα και διαρκεί περίπου μία ώρα.
Καθώς αυτή την εποχή το χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό, δεν υπάρχει εκεί δυνατότητα καφέ ή φαγητού. Υπάρχουν μόνο βρύσες με τρεχούμενο νερό. Τυχόν στάση στη διαδρομή προς τη Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειαστούμε για να ολοκληρώσουμε την πορεία
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν (απαραίτητα σε περίπτωση κατάβασης μέσα από την πίστα), αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, ζακέτα fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, ατομικό κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα. Προαιρετικά δεύτερα ρούχα & παπούτσια στο λεωφορείο για χρήση μετά το τέλος της πορείας. 

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.
 
Συμμετοχή:
Μέλη ΕΟΣ Θεσσαλονίκης: 13€
Μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων: 15€
Άνεργοι & Φοιτητές: 10€
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι θα ολοκληρώσουν την αποπληρωμή της συμμετοχής τους στο λεωφορείο θα επιβαρύνονται + 1 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Στα Γραφεία του Συλλόγου, Καρόλου Ντηλ 19, 3ος όροφος
Τηλ. 2310-266928, 2310-240889