06-05-2018 ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΕΜΠΩΝ

 06-05-2018 ΤΕΜΠΗ: ΚΑΣΤΡΟ ΩΡΙΑΣ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Βαθμός Δυσκολίας  :A++
Συντονιστές : Καραμανίδης Γ., Κούρος Π.Αναχώρηση στις 07:30 από τα γραφεία του συλλόγου, Καρόλου Ντήλ με Τσιμισκή γωνία (καλό είναι να είμαστε όλοι εκεί 10-15 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε χωρίς καθυστερήσεις).

Μετά από 1,5 ώρα περίπου θα φτάσουμε στα Τέμπη για μια όμορφη και εύκολη πορεία διάσχισης που περνά από τα ερείπια του βυζαντινού Κάστρου της Ωριάς και από το ξωκλήσι του Αι Λιά, προσφέροντας θαυμάσια θέα προς την κοιλάδα των Τεμπών.

Το μονοπάτι διαθέτει σήμανση με μικρές πινακίδες και κόκκινα σημάδια.

Σημείο εκκίνησης είναι το πάρκινγκ όπου βρίσκεται το μνημείο θυμάτων από το τροχαίο «Μαθητών Μακροχωρίου», 2 χλμ από την Αγία Παρασκευή προς Λάρισα (υψ.30μ). Επειδή η αρχή του μονοπατιού είναι στην άλλη πλευρά του δρόμου, θα επιδείξουμε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ κατά τη διάσχιση της εθνικής οδού.

Μετά από πορεία 2,5 χλμ (1 ώρα περίπου) θα φτάσουμε στο Κάστρο της Ωριάς (υψ.200μ) όπου θα έχουμε την πρώτη ανασύνταξη της ομάδας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για έναν προμαχώνα του κυρίως κάστρου που βρισκόταν πολύ χαμηλότερα, κοντά στο ποτάμι, και κατεδαφίστηκε κατά τη διάνοιξη της εθνικής οδού. Αυτό το κάστρο ήταν κάποτε πολύ σημαντικό γιατί έλεγχε το πέρασμα μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών. Το όνομά του σχετίζεται με την παράδοση της Ωριάς (ωραίας) πριγκίπισσας που έπεσε από τα τείχη και σκοτώθηκε για να μην πέσει στα χέρια των οθωμανών.

Συνεχίζοντας με ανηφορική πορεία 3 χλμ (1,5 ώρα περίπου) θα φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (υψ.585μ). Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μια ημίωρη στάση για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο τοπίο και να γευτούμε το κολατσιό μας. Κοντά στο εξωκκλήσι υπάρχει και βρύση με νερό.

Στο τελευταίο μέρος της διαδρομής μας, θα κατηφορίσουμε προς τα ιστορικά Αμπελάκια (υψ.380μ). διανύοντας ακόμη 2,5 χλμ (45 λεπτά περίπου). Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και τη βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα. Εδώ αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ο πρώτος παραγωγικός συνεταιρισμός παγκοσμίως.

Στα Αμπελάκια θα υπάρχει αρκετός χρόνος για περιήγηση και για καφέ ή φαγητό για όποιον το επιθυμεί. Η αναχώρηση προβλέπεται να γίνει στις 17:00 και η επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 19:00.

Συνολικό μήκος πορείας: 7,5 χλμ
Υψόμετρο εκκίνησης/μέγιστο/τερματισμού: 30μ/585μ/380μ
Συνολικός χρόνος πορείας: 3-3,5 ώρες (4 ώρες με τις στάσεις)

Οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται για την ασφάλεια της ομάδας.

Προτεινόμενος εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, fleece, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, δεύτερα ρούχα-παπούτσια για χρήση μετά το τέλος της πορείας, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, κουτί πρώτων βοηθειών, σφυρίχτρα.

Συμμετοχή: 13€ (10€ για τους φοιτητές)

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου.